KOPROVKA S BRAMBOREM A VEJCI
Seznam surovin
- brambory 12 kusů (nové)
- vejce 6 kusů
- smetana zakysaná 360 gramů
- cibule 1 kus (malá)
- kopr 1 svazek (čerstvý)
- libeček 1 snítka (čerstvý)
- kmín 1 lžička (mletý)
- máslo 2 lžíce
- mouka pšeničná hladká 2 lžíce
- voda 1,5 litru
- cukr krupice 1 lžíce
- sůl 1 lžička (1-2 lžičky)
Postup přípravy
1. Alespoň 1 hodinu před začátkem va- ření vyndejte z lednice vejce, aby získala pokojovou teplotu. Do hrnce vlijte 1,5 litru vody, přidejte libeček, kmín a osolte. Přiveďte k varu, pak plamen ztlumte a nechte táhnout.
2. Cibuli nakrájejte nadrobno, v hrnci nebo v hlubší pánvi rozpalte máslo a opečte ji. Zaprašte moukou a restujte, než získáte světlou jíšku. Zalijte asi 500ml libečkového vývaru, pořádně promíchejte a nechte provařit. Do zbylého vývaru dejte vydrhnuté nebo oloupané brambory a vařte je 10 minut. V dalším hrnci přiveďte k varu osolenou vodu a vložte do ní vejce, vařte 8–10 minut, podle toho, jak pevný žloutek máte rádi.
3. Základ omáčky rozmixujte dohladka, vmíchejte zakysanou smetanu, nasekaný kopr a dolaďte ji cukrem a solí. Nechte prohřát, ale déle nevařte. Podávejte s bramborami a vejcem.
Poznámka k receptu
Základ téhle speciální koprovky tvoří vývar z libečku. Díky němu má omáčka výraznou chuť i bez použití masa.
Načítám komentáře...