Křupavý celozrnný bramborák
Seznam surovin
- brambory 1 kilogram
- mouka celozrnná 7 lžic (nebo i trochu více)
- mléko 1 šálek
- bílek 2 kusy
- olej 2 lžíce
- majoránka 1 lžíce (čerstvá, nakrájená, nebo 1 lžička sušené)
- česnek 2 stroužky
- kmín 1 špetka (drcený)
- pepř černý (mletý)
- sůl
Postup přípravy
Syrové brambory omyjeme, oloupeme a nastrouháme na jemném struhadle. Necháme je krátce odstát, pak přebytečnou vodu slijeme a brambory zalijeme horkým mlékem. Přimícháme česnek utřený se solí, přidáme drcený kmín, majoránku, případně i trochu opepříme, vmícháme syrové vaječné bílky a na závěr celozrnnou mouku.
Pánev s nepřilnavým povrchem (například teflonovou) vytřeme papírovým ubrouskem namočeným v oleji a rozpálíme ji. Nalijeme do ní naběračku bramborákového těsta, které opatrně vařečkou nebo lžící rozetřeme po celé ploše a bramborák opečeme nejprve z jedné strany. Když začne na okrajích zlátnout, otočíme ho a opečeme dozlatova i z druhé strany.
Hotový bramborák položíme na papírovou savou utěrku, abychom z něj ještě odsáli trochu tuku, a ihned podáváme. Pánev znovu vytřeme olejem a stejným způsobem připravíme ze zbylého těsta další bramboráky.
Poznámka k receptu
Bramborákové těsto můžete také rozetřít v tenké vrstvě na lehce pomaštěný plech a upéct dokřupava v troubě vyhřáté na 160 °C.
Další skvělou lahůdkou jsou placky z horkých vařených brambor rozmačkaných s trochou mouky a soli. Placky se tradičně pekly na suché plotně (dnes spíše pánvi) a pokud vynecháte závěrečné máslo na omaštění, jsou placky opravdu velmi dietní přílohou nebo i hlavním jídlem (třeba se špenátem)
Načítám komentáře...