Lepenice I
Seznam surovin
- brambory 700 gramů (oloupané)
- zelí kysané 300 gramů
- cibule 1 kus (velká)
- sádlo 70 gramů (nebo olej)
- sůl
Postup přípravy
Oloupané syrové brambory překrájíme na menší kousky a uvaříme je ve větším hrnci s osolenou vodou doměkka.
Cibuli oloupeme, odkrojíme z ní několik koleček, usmažíme je na malé části sádla nebo oleje dozlatova a necháme odkapat na papírové utěrce.
Zbylou cibuli nakrájíme na kostičky, zpěníme ji na zbylém sádle (oleji), přidáme překrájené kysané zelí a krátce podusíme.
Uvařené měkké brambory scedíme, přidáme k nim podušené zelí a vše rozšťoucháme (je-li směs příliš hustá, můžeme přidat ještě trochu láku ze zelí).
Hotovou lepenici podle chuti přisolíme a podáváme ji ozdobenou osmaženými kolečky cibule. Je výbornou přílohou k uzenému masu, klobáse, opečené jitrnici, sekané nebo jen tak samotná, zapíjená pivem či podmáslím.
Načítám komentáře...