Orientální hranolky
Seznam surovin
- brambory 6 kusů (velké, celkem asi 1,5 kg)
- cibule červená 1 kus
- švestky sušené 70 gramů (bez pecek)
- rozinky 70 gramů
- mandle 60 gramů (loupané)
- med 2 lžíce
- olej slunečnicový 2 lžíce
- kari 1 lžíce (mleté)
- paprička chilli červená 1 kus
- skořice 1/2 lžičky (mletá)
- hřebíček 4 kusy (drcený)
- sůl
- olej (na smažení)
Postup přípravy
Brambory opláchneme, oloupeme a nakrájíme na hranolky silné asi 1 cm a dlouhé 4 cm. Ihned je vložíme do mísy se studenou vodou, dobře propláchneme a toto zopakujeme ještě dvakrát. Pak hranolky znovu zalijeme čistou vodou a necháme stát asi 15 minut (tím je zbavíme škrobu).
V kastrolu rozpálíme slunečnicový olej, přidáme oloupanou a drobně nakrájenou cibuli a rozinky a krátce orestujeme. Přilijeme trochu vody, přidáme nakrájené švestky, hřebíček, skořici a nakrájenou chilli papričku, osolíme a krátce podusíme. Na závěr vmícháme med a necháme jen přejít varem.
Hranolky scedíme a necháme na utěrce oschnout. Ve větším hrnci nebo ve fritéze rozpálíme olej a hranolky v něm usmažíme dozlatova. Po odkapání je promícháme se solí a kari kořením, rozdělíme je na talíře a doplníme směsí podušeného sušeného ovoce.
Načítám komentáře...