Pastýřský koláč
Seznam surovin
- brambory 1 kilogram (varný typ C)
- žloutek 2 kusy
- mléko 70 mililitrů
- smetana na šlehání 30 mililitrů
- sýr Parmezán 100 gramů
- máslo 100 gramů
- sůl
- pepř
- mleté maso (jehněčí)
- vývar kuřecí 350 mililitrů
- olej olivový 2 lžíce
- cibule 1 kus
- mrkev 2 kusy
- hrášek 200 gramů (mražený)
- celer řapíkatý 2 snítky
- rajčatová passata 5 lžic
- tymián 3 snítky (čerstvý)
- rozmarýn 2 snítky (čerstvý)
- česnek 2 stroužky
- sůl
- pepř
Postup přípravy
1. Brambory oloupejte, nakrájejte na kousky a dejte do hrnce s osolenou vodou. Uvařte je doměkka a slijte. Přidejte na kostičky nakrájené máslo, krátce rozšťouchejte, aby se zapracovalo, přidejte mléko a smetanu a rozmíchejte tak dohladka, jak to jen půjde.
2. Do připravené kaše postupně zapracujte žloutky, a chcete-li, přidejte i polovinu nastrouhaného sýra (v tom případě brambory méně osolte). Znovu prošťouchejte, a pokud to nestačí, rozmixujte kaši dohladka. 5Hotovou směs přendejte do zapékací mísy, měla by dosahovat asi do poloviny. Pokud máte masa víc, snězte ho samotné (skvěle chutná i s těstovinami) nebo zamrazte na příště.
3. Cibuli nakrájejte na klínky, mrkev na kolečka, řapíkatý celer a česnek na tenké plátky. V hrnci se silným dnem rozpalte olej a zeleninu orestujte dozlatova.
4. Ke směsi přidejte maso a nechte ho zprudka zatáhnout. Osolte, opepřete a přidejte passatu, vývar a nasekané bylinky. Promíchejte a duste asi 30 minut, dokud maso nezměkne a tekutina se nezredukuje v hustou omáčku. Na posledních 5 minut přidejte hrášek.
5. Hotovou směs přendejte do zapékací mísy, měla by dosahovat asi do poloviny. Pokud máte masa víc, snězte ho samotné (skvěle chutná i s těstovinami) nebo zamrazte na příště. 6Na masovou směs naneste bramborovou kaši a vařečkou na povrchu vytvořte vlnky. Posypte je zbylým parmazánem a pečte v troubě předehřáté na 200 °C asi 20–30 minut, aby kaše zezlátla a utvořila se na ní vypečená kůrka. Ihned podávejte.
6. Na masovou směs naneste bramborovou kaši a vařečkou na povrchu vytvořte vlnky. Posypte je zbylým parmazánem a pečte v troubě předehřáté na 200 °C asi 20–30 minut, aby kaše zezlátla a utvořila se na ní vypečená kůrka. Ihned podávejte.
Poznámka k receptu
Pastýřský koláč se v anglických domácnostech původně pekl proto, aby se zužitkovaly zbytky jehněčího masa a zeleniny. Je tak skvělý, že on tedy rozhodně nezbude.
Pokud neseženete mleté jehněčí, umelte si ho sami, nejlépe se hodí šťavnaté přední. A pokud tomuto masu nefandíte, nahraďte ho hovězím. Vegetariáni mají zase oblíbenou variantu s čočkou. Tenhle koláč chce zkrátka jíst úplně každý.
Načítám komentáře...