Pečené knedlíky s cuketou a brynzou
Seznam surovin
- brambory 400 gramů (vařené, oloupané)
- mouka pšeničná polohrubá 230 gramů
- mléko 1,2 decilitru
- vejce 1 kus
- sádlo 50 gramů
- máslo 30 gramů
- droždí 30 gramů
- cukr 1 špetka
- sůl
- sýr Brynza 100 gramů (na posypání)
Na cuketu na slanině:
- cuketa 500 gramů
- slanina anglická 100 gramů
- pepř černý (mletý)
- sůl
Postup přípravy
Droždí a špetku cukru rozmícháme ve vlažném mléce a necháme vzejít kvásek. Uvařené brambory nastrouháme do mísy, přidáme mouku, sůl, změklé máslo, vejce a vzešlý kvásek a vypracujeme tuhé těsto, které necháme zakryté utěrkou na teplém místě vykynout.
Pak těsto nakrájíme na kousky velké jako vejce, zakulatíme je, zakryjeme utěrkou a necháme znovu vykynout. Takto připravené knedlíky opečeme nejprve na rozehřátém sádle, pak je přeložíme na plech a dopečeme asi 15 minut v troubě vyhřáté na 150 °C.
Slaninu nakrájíme na kostičky a lehce opečeme na pánvi. Přidáme cuketu nakrájenou na delší nudličky, osolíme, opepříme a mícháme, dokud cuketa nezměkne.
Hotové knedlíky rozdělíme na talíře, doplníme cuketou, posypeme rozdrobenou brynzou a ihned podáváme.
Poznámka k receptu
Ačkoli máme ovčí sýr brynzu spojenou spíše se Slovenskem, jejím domovem jsou i slezské Beskydy. Má šťavnatou, mírně slanou a příjemně svěže pikantní chuť a lze ji koupit buď balenou (jako máslo) nebo váženou.
Načítám komentáře...