Pečené plněné brambory
Seznam surovin
- brambory 12 kusů (střední, moučné)
- sýr s modrou plísní 200 gramů (např. Niva nebo Gorgonzola)
- rajčata sušená 120 gramů
- tyrolský špek 120 gramů
- cibule 1 kus
- olej olivový 1/2 decilitru
- pepř (čerstvě drcený)
- sůl
- saturejka 1 snítka (nebo tymián, na ozdobení)
Postup přípravy
Brambory důkladně omyjeme kartáčkem a uvaříme je ve vodě tak, aby zůstaly pevné. Necháme je částečně zchladnout, pak z každé odřízneme asi třetinu a ze zbylých dvou třetin opatrně ostrou lžičkou nebo kulatým vypichovačem vydlabeme větší část dužniny. Pokrájíme ji na kostičky a vložíme do mísy. Odříznuté vršky brambor oloupeme, nakrájíme a přidáme do mísy.
Oloupanou a jemně nakrájenou cibuli zesklovatíme na rozehřátém oleji, přidáme na kousky nakrájená rajčata a na kostičky nakrájený špek a vše krátce orestujeme. Směs přidáme k bramborám, promícháme a podle chuti osolíme a opepříme.
Touto směsí naplníme vydlabané brambory, vložíme je do zapékací mísy, poklademe nakrájeným sýrem a pečeme dozlatova asi 20 minut v troubě vyhřáté na 200 °C. Před podáváním ozdobíme každou bramboru saturejkou nebo tymiánem.
Poznámka k receptu
K horkým bramborám výborně chutnají různé studené omáčky, které můžete koupit hotové.
Načítám komentáře...