Petrželové noky s kuřetem na paprice
Seznam surovin
- mouka pšeničná polohrubá 1 hrst (orientační množství, na vál)
- sůl 1 špetka (orientační množství)
Na noky:
- brambory 800 gramů (vařené ve slupce, jemně nastrouhané )
- mouka pšeničná polohrubá 350 gramů
- máslo 1 lžíce (změklé)
- vejce 2 kusy
- petržel kadeřavá/kudrnka 2 lžíce (najemno nasekaná)
- sůl 1 špetka (orientační množství)
Na omáčku:
- kuřecí maso 600 gramů (prsa)
- smetana na vaření 3 decilitry (12%)
- vývar drůbeží 1,5 decilitru (kuřecí)
- máslo 80 gramů
- mouka pšeničná hladká 3 lžíce (2–3 lžíce )
- cibule 2 kusy
- paprika červená 1 špetka (orientační množství, mletá, sladká)
Postup přípravy
Na rozehřátém másle zpěníme drobně nakrájené cibule. Přisypeme na kostky nakrájené maso, osolíme, poprášíme mletou paprikou a orestujeme. Podlijeme kuřecím vývarem a dusíme asi 30 minut.
Mezitím nastrouháme najemno brambory, přidáme rozšlehaná vejce, petrželku, máslo, osolíme a vmícháme mouku. Připravíme tužší těsto, které rozválíme pomocí mouky na plát silný 5 - 6 mm. Z něho tvořítkem vykrájíme trojúhelníčky o hraně 2 cm. Zavaříme je do vroucí osolené vody a vaříme přibližně 4 minuty, dokud nevyplavou na povrch. Vyjmeme je cedníkem a necháme odkapat.
Měkké maso vyjmeme, šťávu propasírujeme a přilijeme smetanu, ve které jsme rozmíchali mouku. Vaříme na mírném ohni za častého míchání asi 15 minut. Omáčku dochutíme, maso do ní vrátíme a prohřejeme. Noky rozdělíme na porce a přeléváme paprikovou omáčkou.
Poznámka k receptu
Místo petrželky můžete použít jakékoli bylinky. K italským omáčkám budou nejlepší nočky s bazalkou, tymiánem nebo oreganem. Nemáte-li bylinky čerstvé, použijte sušené.
Načítám komentáře...