Pikantní mexické hranolky
Seznam surovin
- brambory 6 kusů (velké, celkem asi 1,5 kg)
- rajčata 2 kusy (větší)
- smetana zakysaná 1 kelímek
- avokádo 1 kus
- limetka 1 kus
- paprička chilli červená 1 kus
- koriandr 1 lžíce (čerstvý, nakrájený)
- česnek 3 stroužky
- sůl
- olej (na smažení)
Postup přípravy
Brambory opláchneme, oloupeme a nakrájíme na hranolky silné asi 1 cm a dlouhé 4 cm. Ihned je vložíme do mísy se studenou vodou, dobře propláchneme a toto zopakujeme ještě dvakrát. Pak hranolky znovu zalijeme čistou vodou a necháme stát asi 15 minut (tím je zbavíme škrobu).
Mezitím podélně rozřízneme avokádo, vyloupneme pecku a dužninu vydlabeme. Vložíme ji do mixéru, přilijeme štávu z limetky, osolíme a vše rozmixujeme na hladkou pastu, do které vmícháme nasekaný koriandr.
Rajčata omyjeme a nakrájíme na kostky, oloupaný česnek na plátky, papričku na tenké kroužky. V kastrůlku rozehřejeme olej (asi 0,5 dl), přidáme česnek, papričku a tři čtvrtiny rajčat, osolíme a dusíme asi 5 minut. Přidáme zbylá rajčata a necháme vše prohřát.
Hranolky scedíme a necháme na utěrce oschnout. Ve větším hrnci nebo ve fritéze rozpálíme olej a hranolky v něm usmažíme dozlatova. Rozdělíme je na talíře a osolíme, přidáme podušená rajčata, pastu z avokáda a zakysanou smetanu a ihned podáváme.
Načítám komentáře...