Plněné bramborové kobližky
Seznam surovin
- brambory 300 gramů (vařené, studené, oloupané)
- mouka pšeničná polohrubá 300 gramů
- vejce 1 kus
- žloutek 1 kus
- mléko 1 decilitr (vlažné)
- máslo 25 gramů (rozpuštěné)
- droždí 25 gramů
- cukr 1 špetka
- sůl
- mouka (na vál)
- olej (na smažení)
Na náplň:
- ořechy vlašské 100 gramů
- sýr s modrou plísní 100 gramů
- slanina anglická 80 gramů (plátky)
- šalvěj 1 lžíce (čerstvá, nakrájená)
- máslo 1 lžíce (nebo olivový olej)
Postup přípravy
Droždí rozmícháme v polovně mléka s cukrem a necháme rozpustit. Do mísy prosejeme mouku a promícháme ji s trochou soli. Přidáme nastrouhané brambory, rozmíchané droždí, druhou polovinu mléka s rozšlehaným vejcem a žloutkem a rozpuštěné máslo a zpracujeme tužší těsto, které necháme na teplém místě vykynout.
Hrubě nasekané ořechy a nakrájenou slaninu zvolna krátce opečeme v pánvi na másle nebo oleji. Slijeme přebytečný tuk, vmícháme šalvěj a nastrouhanou nivu a když se začne rozpouštět, přeložíme náplň do misky a necháme zchladnout.
Vykynuté těsto rozválíme na pomoučeném válu na plát silný asi 1 cm. Vhodným vykrajovátkem si naznačíme na polovině těsta kruhy, do jejichž středu dáme lžíci náplně. Okraje kruhů lehce potřeme vodou, přehneme přes ně druhou polovinu těsta a kolem vyvýšených míst s náplní těsto lehce promáčkneme prsty. Naplněné kruhy vykrojíme pomocí vykrajovátka, necháme je na pomoučeném prkénku znovu nakynout a pak je zvolna usmažíme ve větším množství oleje dozlatova (asi 2 minuty z každé strany).
Koblihy necháme odkapat a lehce zchladnout na savém ubrousku a podáváme.
Poznámka k receptu
Před podáváním můžete každou koblihu přes sítko lehce posypat směsí jemně mletého parmazánu a ořechů.
Načítám komentáře...