Plněné bramborové taštičky se špenátem a šunkou
Seznam surovin
- brambory 250 gramů (vařené, studené, oloupané)
- mouka pšeničná polohrubá 80 gramů
- bílek 1 kus
- moučka škrobová 1 lžička
- sůl
- mouka (na vál)
- máslo (na omaštění)
Na náplň:
- šunka krůtí 150 gramů
- celer řapíkatý 100 gramů
- rýže 100 gramů (vařená)
- olej 1 lžíce
- sůl
Na omáčku:
- paprika červená 60 gramů
- cibule 1/2 kusu
- brambory 50 gramů (vařené, studené, oloupané)
- smetana 1 decilitr
- máslo pomazánkové 1 lžíce
- mouka pšeničná hladká 1 lžíce
- sůl
Postup přípravy
Celer i šunku nakrájíme na kostičky. Celer orestujeme v kastrůlku na oleji, zalijeme ho trochou vody, osolíme a krátce podusíme. Přidáme šunku a vařenou rýži a prohřejeme.
Kostičky papriky a cibule na omáčku osmahneme na másle, lžíci zeleniny odebereme, ke zbytku přimícháme mouku a krátce opražíme. Přilijeme 1 dl studené vody a za stálého míchání přivedeme k varu. Přidáme smetanu a na kostičky nakrájené brambory, osolíme a za občasného promíchání, případně podlití vodou, zvolna vaříme.
Z nastrouhaných brambor, bílku, mouky, soli a škrobu rychle vypracujeme těsto, které rozválíme na pomoučeném válu na tenký plát a nakrájíme ho na čtverce o straně asi 8 cm. Do středu každého dáme lžíci náplně, těsto přes ni přehneme, okraje zmáčkneme k sobě, taštičky vložíme do vroucí osolené vody a vaříme asi 7 minut.
Uvařenou omáčku rozmixujeme s pomazánkovým máslem a podle potřeby přisolíme.
Uvařené taštičky omastíme máslem, rozdělíme na talíře, přelijeme omáčkou, posypeme kostičkami odložené zeleniny a ozdobíme lístky celeru.
Načítám komentáře...