Slaný bramborový koláč
Seznam surovin
Na těsto:
- máslo 100 gramů
- sůl 1 špetka
- citronová kůra (nastrouhaná, z 1 citronu)
- muškátový oříšek 1 špetka (strouhaný)
- vejce 1 kus
- smetana zakysaná 50 gramů
- mouka pšeničná hladká 150 gramů
- kypřící prášek do pečiva 1/4 lžičky
- mléko 4 lžíce
- tuk (na vymazání formy)
Na náplň:
- brambory 600 gramů (uvařené ve slupce)
- cibule 1 kus
- česnek 1 stroužek
- mléko 3 lžíce
- smetana zakysaná 250 gramů
- vejce 2 kusy
- petržel hladkolistá 1 svazek
- sýr Ementál 50 gramů (nastrouhaný)
- pepř černý (mletý)
- sůl
Postup přípravy
Nejdříve připravíme náplň. Uvařené brambory oloupeme a nastrouháme nahrubo do mísy. Přidáme oloupanou a nadrobno nakrájenou cibuli, nasekaný česnek, mléko, zakysanou smetanu, vejce, nasekanou petrželku a sýr, opepříme, osolíme a promícháme.
Změklé máslo, sůl, citronovou kůru a špetku muškátového oříšku vyšleháme v míse do pěny. Přimícháme vejce a zakysanou smetanu. Pak do mísy prosejeme mouku s práškem do pečiva, přidáme mléko a vše promícháme, až vznikne hladké těsto.
Těsto rozprostřeme do vymazané koláčové formy, zvýšíme okraje a povrch uhladíme. Na těsto rozprostřeme připravenou náplň, koláč vložíme do trouby vyhřáté na 160 °C a pečeme asi 50 minut.
Poznámka k receptu
Koláč je výborný teplý, jako večeře nebo oběd, doplněný salátem z čerstvé zeleniny. Nebo studený, třeba k svačině.
Načítám komentáře...