Slaný bramborový závin
Seznam surovin
- brambory 1 kilogram (vařené ve slupce)
- šunka 300 gramů (nebo plátky šunkového salámu)
- mouka pšeničná hladká 10 lžic (přibližně)
- žloutek 2 kusy
- máslo 50 gramů
- sýr tvrdý 30 gramů (nastrouhaný)
- mléko 3 lžíce
- muškátový oříšek
- pepř černý (mletý)
- sůl
- mouka pšeničná hladká (na vál)
- vejce 1 kus (na potření)
Postup přípravy
Oloupané brambory nastrouháme na jemném struhadle. Nasypeme je na vál, přidáme mouku, na kousky nakrájené změklé máslo, žloutky, nastrouhaný sýr a mléko, osolíme, ochutíme trochou pepře a muškátového oříšku a vše zpracujeme na hladké těsto. Pokud je příliš řídké, přidáme ještě trochu mouky. Z těsta utvoříme bochánek a necháme ho nejméně 30 minut odležet v chladničce.
Odleželé těsto rozválíme na čisté, moukou posypané utěrce na obdélníkový plát. Poklademe ho plátky šunky a pomocí utěrky stočíme do závinu.
Závin přeneseme opatrně na plech vyložený papírem na pečení, potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme 60 minut v troubě vyhřáté na 180 °C (pokud závin během pečení začne rychle hnědnout, zakryjeme ho plátem alobalu).
Načítám komentáře...