Slaný závin s bramborami
Seznam surovin
- listové těsto 1 balení
- brambory 3 kusy (vařené ve slupce)
- rajčata 3 kusy
- cibule 1 kus
- sýr přírodní 100 gramů (nezrající)
- olej olivový
- mouka (na vál)
- vejce 1 kus (na potření)
- koření provensálské
- sůl
Postup přípravy
Brambory oloupejte a nastrouhejte nahrubo. Rajčata nakrájejte na tenká kolečka nebo na kostičky, cibuli nakrájejte na tenké proužky (pokud máte naťovou, nakrájejte i nať).
Těsto rozdělte na poloviny a každou rozválejte na pomoučeném vále na plát asi 3 mm tenký. Pláty trošku potřete olejem. Doprostřed nasypte podélně do pruhu polovinu nastrouhaných brambor, osolte je a posypte provensálskou směsí. Brambory poklaďte polovinou rajčat a cibule, na ně rozdrobte polovinu sýra a vše ještě trošku posypte provensálskou směsí. Plát zaviňte, přendejte na plech vyložený pečicím papírem, na několika místech propíchněte vidličkou a potřete vejcem rozkvedlaným se lžičkou studené vody. Stejným způsobem připravte i druhý závin.
Plech vložte do trouby vyhřáté na 200 °C, po pěti minutách teplotu snižte na 180 °C a záviny upečte dozlatova. Podávejte teplé nebo studené.
Recept na domácí listové těsto najdete zde.
Poznámka k receptu
Plát těsta zkuste potřít olejem rozmíchaným s utřeným stroužkem česneku. Záviny můžete před pečením posypat sezamovými semínky.
Načítám komentáře...