Smetanové brambory
Seznam surovin
- brambory 1,2 kilogramu (syrové bez slupky)
- krůtí šunka 100 gramů
- smetana 2,5 decilitru (30%)
- smetana zakysaná 1 decilitr
- máslo 40 gramů
- tymián 1 lžíce (nakrájený)
- rozmarýn 1 lžíce (nakrájený)
- česnek 2 stroužky
- pepř černý (čerstvě mletý, podle chuti)
- sůl
Postup přípravy
Dáme nahřát víko remosky. Oloupané, omyté a osušené syrové brambory nakrájíme na tenké plátky a nasypeme do mísy. Oloupané stroužky česneku nakrájíme na plátky, šunku na nudličky a obojí přidáme spolu s nakrájeným tymiánem a rozmarýnem k bramborám. Bramborovou směs osolíme a opepříme. Obě smetany promícháme a nalijeme na brambory v míse.
Remosku lehce vytřeme máslem, naplníme bramborovou směsí a lehce ji umačkáme. Bramborovou směs v míse přelijeme smetanou, která zůstala v míse.
Povrch poklademe plátky másla, remosku zakryjeme rozehřátým víkem a pečeme alespoň 50 minut, dokud nezačnou brambory zlátnout (v troubě je pečeme při 180°C).
Načítám komentáře...