Sytá sýrová miska
Seznam surovin
- brambory 1,2 kilogramu (moučné)
- sýr polotvrdý 250 gramů (Gouda, nebo tvrdý Ementál, nastrouhaný)
- sýr ovčí 100 gramů (tvrdý, pařený, nastrouhaný)
- sýr Brynza 100 gramů
- sýr s bílou plísní 100 gramů (Camembert - nakrájet na kousky)
- víno bílé 1 decilitr
- smetana na šlehání 1 decilitr (na přelití )
- cibule 1 kus (větší)
- máslo 2 lžíce (na zesklovatění cibule)
- paprika sladká 1 lžička (mletá)
- kmín 1 lžička
- sůl 1 lžička
- pepř černý 1 špetka (mletý)
Postup přípravy
Oškrábané brambory nakrájené na kostičky vaříme 6 minut s kmínem v osolené vodě, poté vodu slijeme a necháme je mírně zchladnout. Najemno nakrájenou cibuli orestujeme dosklovata na rozpáleném másle a promícháme ji s bramborami. Směsí naplníme zapékací misku.
Smetanu rozšleháme s vínem, brynzou, paprikou, kmínem, nahrubo nastrouhaným ovčím sýrem a polovinou nastrouhaného tvrdého sýru. Směsí přelijeme brambory, posypeme pepřem, zakryjeme alobalem a v troubě vyhřáté na 180°C pečeme 25 minut.
Misku odkryjeme, posypeme na kousky nakrájeným camembertem a zbylým tvrdým sýrem a pečeme ještě 15 - 20 minut.
Poznámka k receptu
Pokrm doplňte zelným salátem nebo nakládanou červenou řepou.
Načítám komentáře...