Tartiflette I
Seznam surovin
- brambory 1 kilogram
- sýr s bílou plísní 250 gramů (Reblochon)
- slanina anglická 200 gramů
- cibule 1 kus
- víno bílé 200 mililitrů
- tymián 3 snítky (čerstvý)
- olej 1 lžíce (rostlinný)
- sůl
- pepř
Postup přípravy
1. Brambory uvařte ve slupce téměř doměkka a nechte je trochu zchladnout. Mezitím nakrájejte cibuli na klínky a slaninu na kostičky. V pánvi rozpalte olej a opečte na něm slaninu, po chvíli přidejte cibuli a restujte, dokud nezměkne, pak do pánve přilijte víno a vařte asi 5 minut.
2. Zchladlé brambory oloupejte, nakrájejte na kostky a vsypte do zapékací mísy. Přidejte obsah pánve, část nasekaného tymiánu, osolte, opepřete a promíchejte. Sýr nakrájejte na plátky, poklaďte ho na brambory a pečte v troubě předehřáté na 180 °C asi 20 minut, dokud nezezlátne a částečně se nerozpustí. Ihned podávejte posypané zbylým tymiánem.
Poznámka k receptu
Nejluxusnější verze zapečených brambor pochází ze Savojských Alp. Můžete přidat zeleninu, experimentovat s uzeninou, promíchat směs s crème fraîche, ale nikdy neměňte sýr. Právě reblochon totiž dělá z obyčejných brambor tenhle dokonalý pokrm.
Načítám komentáře...