Velikonoční chléb s bylinkovou náplní
Seznam surovin
- mouka pšeničná hladká 300 gramů
- kypřící prášek do pečiva 1 lžička
- vejce 2 kusy
- mléko 100 mililitrů
- máslo 2 lžíce
- kmín (drcený)
- kmín (celý)
- sůl
- mouka (na vál)
Na náplň:
- tvaroh měkký 250 gramů
- česnek 3 stroužky
- cibulka jarní 2 kusy
- kopřivy 1 hrst
- petržel kadeřavá/kudrnka 1 hrst
- kopr 2 lžíce
- sůl (trocha)
- pepř
Postup přípravy
Mouku prosejte a smíchejte s práškem do pečiva. Mléko rozšlehejte s 1 vejcem a přimíchejte rozehřáté vlažné máslo, sůl a drcený kmín. Vypracujte vláčné těsto, které přikryjte a nechte asi hodinu v chladu odležet.
Tvaroh rozetřete s prolisovaným česnekem, najemno nakrájenými cibulkami (i s natí) a nasekanými bylinkami. Směs osolte, opepřete a důkladně promíchejte. Těsto rozválejte na pomoučeném vále na plát, natřete na něj náplň a zatočte do rolády. Konce dobře přimáčkněte. Závin přeneste na pečicím papírem vyložený pekáč (nebo stočte do pečicím papírem vyložené kulaté formy), povrch propíchejte několikrát vidličkou, potřete rozkvedlaným vejcem a posypte celým kmínem. Vložte do trouby vyhřáté na 180 °C a upečte dozlatova.
Po částečném vychladnutí rozkrájete chléb na plátky a podávejte k dušené, pečené nebo čerstvé zelenině.
Načítám komentáře...