Zámecké brambůrky s jarní zeleninou
Seznam surovin
- brambory 1,5 kilogramu (malé)
- chřest 500 gramů (zelený nebo bílý)
- cibulka jarní 1 svazek
- fazolky zelené 100 gramů (mladé)
- máslo 2 lžíce
- sůl
Na omáčku:
- žloutek 2 kusy
- olej olivový 1 decilitr
- ocet vinný 1 lžíce
- šťáva citronová 1 lžíce
- vývar 1 lžíce (studený, nebo voda)
- sůl
Postup přípravy
Brambory očistíme a dobře omyjeme, vykrájíme z nich pomocí vykrajovače (nebo malým nožem) malé kulaté brambůrky a dáme je vařit do osolené vody.
Do druhého hrnce dáme vařit osolenou vodu na spaření zeleniny. Fazolové lusky očistíme, ze stonků chřestu odřízneme dřevnaté konce. Do vroucí vody vložíme nejprve lusky, přidáme stonky chřestu a vaříme zvolna asi dvě minuty. Na závěr přidáme bílou část očištěných cibulek překrájených podélně na poloviny. Zeleninu vyjmeme, ihned ji zchladíme v ledové vodě a necháme odkapat.
V nerezové misce rozmícháme žloutky s octem, citronovou štávou a vývarem vodou). Misku vložíme do hrnce s horkou vodou, v této teplé vodní lázni směs vyšleháme do hustého krému a postupně do něj přišleháme olej. Je-li omáčka příliš hustá, po lžících do ní zašleháme převařenou vodu.
K povařené zelenině přidáme máslo a krátce ji prohřejeme, uvařené brambory scedíme, vše rozdělíme na talíře a přelijeme omáčkou, kterou jsme na závěr dochutili nakrájenou natí cibulky a solí.
Načítám komentáře...