Zapečené bosáky
Seznam surovin
- brambory 350 gramů (syrové, oloupané)
- krupice 70 gramů
- mouka pšeničná hrubá 50 gramů
- vejce 1/2 kusu
- mléko 1 lžíce
Na zapečení:
- vejce 3 kusy
- smetana zakysaná 3 decilitry
- slanina 80 gramů
- cibulka jarní 4 kusy (s natí)
- cibule 1 kus (větší)
- mléko 1/2 decilitru
- sůl
Postup přípravy
Brambory jemně nastrouháme do hluboké mísy, částečně z nich slijeme vodu a pokapeme je mlékem. Přidáme krupičku, mouku a vejce, osolíme, promícháme a těsto necháme chvilku odpočinout.
Na pracovní desku natáhneme potravinářskou fólii a položíme na ni polovinu těsta. Vytvarujeme ho do válečku o průměru asi 5 cm, pevně obalíme fólií a okraje zavážeme provázkem. To samé uděláme s druhou polovinou těsta a oba knedlíky vložíme do hrnce s vroucí osolenou vodou. Po zavaření fólii na několika místech propíchneme ostrou špejlí a knedlíky vaříme asi 18 minut.
Kostičky slaniny krátce vysmahneme v hluboké pánvi. Tuk slijeme do pekáčku, do pánve přidáme jemně nakrájenou cibuli a necháme ji zesklovatět. Vmícháme nakrájené jarní cibulky a odstavíme.
V míse smícháme vejce se smetanou a mlékem, přimícháme slaninu s cibulí a podle chuti přisolíme.
Uvařené knedlíky rozbalíme, nakrájíme na půlkolečka a polovinu naskládáme na dno pekáčku s tukem. Na ně rozprostřeme dvě třetiny slaniny s cibulí, zakryjeme zbylými knedlíky, zalijeme zbytkem slaniny s cibulí a pečeme dozlatova asi 30 minut při 160 °C. Podáváme se salátem z kysaného zelí.
Načítám komentáře...