Zapečené brambory s tofu a houbami
Seznam surovin
- brambory 800 gramů
- houby 300 gramů (hříbky, žampiony apod.)
- tofu 200 gramů
- smetana zakysaná 4 decilitry (nízkotučná)
- cibule 1 kus
- bílek 3 kusy
- olej olivový 1/2 decilitru
- sýr Parmezán 30 gramů (strouhaný)
- tymián 2 lžíce (lístky)
- sójová omáčka 1 lžíce
- česnek 2 stroužky
- sůl
Postup přípravy
Brambory oloupeme, nakrájíme na plátky, krátce je spaříme ve vroucí osolené vodě a necháme odkapat. Tofu nakrájíme na plátky, pokapeme je sójovou omáčkou, posypeme lžící tymiánu a necháme odležet.
Oloupanou cibuli nakrájíme nadrobno a krátce orestujeme na větší části rozehřátého olivového oleje. Přidáme oloupané a nakrájené stroužky česneku a očištěné a na kousky nakrájenbé houby, osolíme a společně krátce podusíme. Bílky smícháme se smetanou a osolíme.
Zapékací formu nebo pekáček vyložíme papírem na pečení a na dno rozložíme třetinu plátků brambor. Překryjeme je podušenými houbami, přidáme další třetinu brambor a vše přelijeme polovinou smetanové směsi. Přidáme marinované plátky tofu, zalijeme je zbytkem smetanové směsi a přidáme poslední vrstvou brambor.
Vše vložíme do trouby vyhřáté na 150 °C a pečeme 20 minut. Pak povrch posypeme zbylým tymiánem a parmazánem, pokapeme zbylým olivovým olejem, teplotu zvýšíme na 180 °C a dopečeme dozlatova.
Načítám komentáře...