Zapékané brambory na smetaně
Seznam surovin
- brambory 1 kilogram
- máslo 1 lžíce
- smetana na šlehání 400 mililitrů
- česnek 2 stroužky
- sůl
- pepř černý (mletý)
- muškátový oříšek (mletý)
Postup přípravy
Dobře omyté brambory oloupeme a nakrájíme nebo nastrouháme na tenké plátky. Troubu předehřejeme na 200 °C. V malém kastrůlku rozpustíme máslo a vymastíme jím mělkou žáruvzdornou zapékací formu. Formu šupinovitě vyložíme plátky brambor.
Prohřejeme smetanu, přidáme prolisované stroužky česneku, osolíme, opepříme a okořeníme nastrouhaným muškátovým oříškem. Necháme přejít varem.
Brambory zalijeme ochucenou smetanou, formu zasuneme do trouby na spodní rošt a zapékáme 45 minut (dobu zapékání lze zkrátit na 25 minut, pokud použijeme předvařené brambory).
Načítám komentáře...