Bretaňské galettes
Seznam surovin
- mouka pohanková 300 gramů (nebo alespoň celozrnná)
- vejce 2 kusy
- olej 1 lžíce
- sůl mořská 1/2 lžičky (hrubá)
- voda 1/2 litru
Postup přípravy
Mouku dáme do hluboké mísy, rozklepneme do ní vajíčko, přidáme hrubou sůl a část vody. Šleháme těsto do kašovité konzistence. Postupně přidáváme vodu a šleháme na hladkou krémovou hmotu. Mísení těsta se nesmí ošidit. Necháme alespoň 2 hodiny odpočinout, lze v lednici ponechat i do druhého dne. Dostatečně dlouhé odležení těsta je velmi důležité.
Těsto opět našleháme (je možné přidat lžíci rozpuštěného sádla či másla) a sběračkou naléváme v tenké vrstvě na pánev a smažíme po obou stranách. Pánev mastíme jen velice málo (mašlovačkou
nebo můžeme použít jen kůži od slaniny). Volíme náplň podle vlastní chuti a poté můžeme galette zabalit - okraje lívanců ohneme směrem doprostřed do tvaru čtverce, střed necháme otevřený a spolu s ingrediencemi můžeme ještě krátce zapéct.
Možnosti náplně lívanců: kostičky vařeného nebo pečené kuřecího masa (hodí se i zbytky), prorostlá slanina, salámy, klobásky, uzený losos, vajíčko (syrové se přidává na těsto a zapeče se), tvrdé sýry, mozzarella, kozí sýr, hermelín, rokfór, vařené brambory (hodí se i zbytky), žampiony syrové nebo z konzervy, dušená cibulka nebo zelenina a na dochucení zakysaná smetana, kečup, bylinky.
Poznámka k receptu
Slané palačinky galettes bývaly jídlem masopustního úterý. Všechna vajíčka se musela pokud možno zlikvidovat, protože další jejich konzumace byla dovolena až na Velikonoce.
Načítám komentáře...