Bretaňské galettes

Seznam surovin

Nákupní seznam na e-mail

Postup přípravy

Mouku dáme do hluboké mísy, rozklepneme do ní vajíčko, přidáme hrubou sůl a část vody. Šleháme těsto do kašovité konzistence. Postupně přidáváme vodu a šleháme na hladkou krémovou hmotu. Mísení těsta se nesmí ošidit. Necháme alespoň 2 hodiny odpočinout, lze v lednici ponechat i do druhého dne. Dostatečně dlouhé odležení těsta je velmi důležité.

Těsto opět našleháme (je možné přidat lžíci rozpuštěného sádla či másla) a sběračkou naléváme v tenké vrstvě na pánev a smažíme po obou stranách. Pánev mastíme jen velice málo (mašlovačkou
nebo můžeme použít jen kůži od slaniny). Volíme náplň podle vlastní chuti a poté můžeme galette zabalit - okraje lívanců ohneme směrem doprostřed do tvaru čtverce, střed necháme otevřený a spolu s ingrediencemi můžeme ještě krátce zapéct.

Možnosti náplně lívanců: kostičky vařeného nebo pečené kuřecího masa (hodí se i zbytky), prorostlá slanina, salámy, klobásky, uzený losos, vajíčko (syrové se přidává na těsto a zapeče se), tvrdé sýry, mozzarella, kozí sýr, hermelín, rokfór, vařené brambory (hodí se i zbytky), žampiony syrové nebo z konzervy, dušená cibulka nebo zelenina a na dochucení zakysaná smetana, kečup, bylinky.

Poznámka k receptu

Slané palačinky galettes bývaly jídlem masopustního úterý. Všechna vajíčka se musela pokud možno zlikvidovat, protože další jejich konzumace byla dovolena až na Velikonoce.

Nehodnoceno

Hodnotilo: 0

Zatím nebylo hodnoceno

Komentáře k receptu

Načítám komentáře...