Cibulový koláč
Seznam surovin
- mouka pšeničná hladká 240 gramů
- máslo 80 gramů
- podmáslí 1/2 decilitru
- žloutek 1 kus
- pepř bílý 1 špetka (mletý)
- sůl 1 špetka
- mouka (na vál)
- máslo (na vymazání)
Na náplň:
- cibule 600 gramů
- slanina anglická 100 gramů
- smetana zakysaná 1,8 decilitru
- vejce 3 kusy
- tymián 3 snítky
- máslo 1 lžíce
- muškátový květ 1 špetka (mletý)
- sůl
Postup přípravy
V míse smícháme mouku, změklé máslo, sůl a pepř. Pomocí slehače zapnutého na pomalé otáčky směs propracujeme, dokud se nezačnou tvořit menší granule. Přilijeme rozšlehané podmáslí se
žloutkem a vypracujeme hladké těsto, které zabalíme do fólie a necháme 30 minut odležet v chladu.
Pak těsto rozválíme na pomoučeném válu na plát silný asi 2 mm a vyložíme jím formu lehce vytřenou máslem. Dno propícháme vidličkou a těsto uložíme na 10 minut do mrazničky. Pak na dno těsta položíme papír na pečení, zasypeme ho suchými luštěninami (fazolemi, hrachem...) a vložíme ho do trouby vyhřáté na 200° C.
Když začnou okraje těsta zlátnout, snížíme teplotu na 150° C a těsto pečeme dalších 15 minut. Mezitím nakrájíme cibuli na jemné kroužky a podusíme ji spolu s nakrájenou slaninou na másle doměkka. Přesypeme ji do mísy, osolíme, přidáme muškátový květ, lístky tymiánu a vejce rozšlehaná se smetanou a promícháme.
Upečený korpus necháme částečně zchladnout, pak z něj odstraníme fazole s papírem a rozetřeme do něj připravenou náplň. Koláč vložíme do trouby, jejíž teplotu jsme snížili na 130° C a pečeme ještě asi 35 minut.
Načítám komentáře...