Citronový olivový olej
Seznam surovin
- citron 5 kusů (bio)
- olej olivový 500 mililitrů
Postup přípravy
1. Citrony vydrhněte kartáčkem, osušte a nechte aspoň 30 minut uschnout na prkénku. Pak oloupejte kůru -
může obsahovat i bílou část, nesmí na ní být ale žádná dužina. Do oleje se totiž nesmí dostat vlhkost, jinak se zkazí.
2. Kůru naskládejte do vymyté a vysušené sklenice a zalijte olejem. Uzavřete, uložte do chladu a temna a nechte 2 týdny odležet. Pak olej přefiltrujte a přelijte do tmavé lahve.
Poznámka k receptu
Kdybyste měli mít doma jediný ochucený olej, ať je to ten citronový. Hodí se do marinád na maso i při výrobě majonézy. Je dokonalý na zakápnutí grilované zeleniny, salátů, pečených brambor, ryb, steaků i šunky v sendviči.
Načítám komentáře...