Domácí houstičky a rohlíčky
Postup přípravy
Droždí rozdrobte v části mléka, smíchejte s cukrem a malým množstvím mouky a nechte vzejít kvásek. Rozehřáté vlažné sádlo, zbytek mléka, vejce, sůl a prosetou mouku smíchejte s kváskem a vypracujte hladké tuhé těsto (podle hustoty přidejte mléko nebo mouku). Těsto zakryjte utěrkou a nechte na teplém místě asi hodinu kynout.
Na pomoučeném vále tvořte houstičky (spletením 3 stejně silných a dlouhých válečků) nebo rohlíčky (vyválejte kulatou placku, rozkrájejte ji na osminky, a ty zatočte do rohlíčků).
Kousky naskládejte na vymazaný plech a nechte chvíli nakynout. Potom každý potřete rozšlehaným bílkem a posypte solí, kmínem nebo mákem. Vložte do trouby vyhřáté na 180°C a pečivo upečte dozlatova. Nechte vychladnout a podávejte nejlépe k pečené drůbeži se zelím.
Poznámka k receptu
Upečte si domácí veku na chlebíčky.
Načítám komentáře...