Halinina velikonoční nádivka
Seznam surovin
- rohlík 6 kusů
- mléko 100 mililitrů
- vývar 100 mililitrů
- vejce 8 kusů (žloutky a bílky zvlášť)
- kopřivy 2 hrsti
- cibulka jarní
- cibule 1 kus
- česnek 4 stroužky
- slanina anglická 300 gramů (nebo uzené maso)
- sýr Čedar 250 gramů (Nebo Gouda)
- máslo (na vymazání formy a na pokladení nádivky)
- sůl
- pepř
- muškátový květ
- paprika sladká
Postup přípravy
1. Rohlíky nakrájejte na menší kousky a zalijte je mlékem a vývarem (směs zkrátka nesmí být moc tekutá, všechno se musí vsáknout do rohlíků).
2. Přimíchejte k nim žloutky, pokrájené a lehce spařené listy kopřiv, nať z mladé cibulky a podušenou, nadrobno pokrájenou cibuli s plátky česneku. Přidejte také nadrobno nakrájenou anglickou slaninu nebo uzené maso (opět doporučuji lehce podusit a vylít do mísy i s vypečeným tukem). Ke směsi přistrouhejte čedar nebo goudu.
3. Zamíchejte, osolte (opatrně!), opepřete, okořeňte špetkou muškátového květu a lehounce poprašte sladkou paprikou.
4. Z bílků ušlehejte tuhý sníh, opatrně ho vmíchejte do směsi a zvolna ji vlijte do tukem vymazané formy. Poklaďte plátky másla a pečte v troubě předehřáté na 180°C zhruba 30 až 40 minut, až zpevní a na povrchu krásně zezlátne.
5. Nádivku lze jíst za tepla, třeba s vařenými bramborami a pažitkou, nebo za studena s kyselou okurkou nebo rajčatovým salátem.
Načítám komentáře...