Halušky
Seznam surovin
- brambory 800 gramů
- mouka pšeničná polohrubá 400 gramů
- sýr Brynza 300 gramů (40% tuku v sušině)
- sůl 2 lžičky
- slanina 200 gramů (uzená)
Postup přípravy
Najemno nastrouhané oloupané brambory promícháme s moukou a solí. Vymícháme husté těsto, které necháme chvilku odpočinout. Do speciálního cedníku s velkými otvory dáme kousek těsta a pomocí vařečky nebo lžíce ho protlačujeme do vroucí osolené vody.
Halušky vaříme asi 3 minuty, dokud nevyplavou na povrch. Dírkovanou naběračkou je vyjmeme, propláchneme studenou vodou a necháme odkapat. Takto zpracujeme všechno těsto.
V hlubší pánvi rozškvaříme na kostičky nakrájenou slaninu. Maso dáme stranou. Do pánve vložíme halušky a na mírném ohni je v tuku ze slaniny za stálého míchání prohřejeme. Poté je odstavíme z ohně a vmícháme brynzu. Nakonec halušky sypeme rozškvařenou slaninou a pokrm ozdobíme pažitkou.
Poznámka k receptu
Obměnou jsou halušky se zelím, které opečete na slanině a nakonec vmícháte do hotových halušek.
Kdo nemá speciální cedník na halušky, může si dát bochánek těsta na prkénko a ostrým nožem odkrajovat malé kousky těsta přímo do vroucí vody.
Načítám komentáře...