Hamburgerové housky
Seznam surovin
- mouka pšeničná hladká 275 gramů (+ na pomoučení válu)
- voda 170 mililitrů (vlažná)
- olej 20 mililitrů
- droždí 20 gramů (čerstvé)
- cukr krupice 1,5 lžičky
- sůl 2 lžičky
- vejce 1 kus (malé)
- vejce 1 kus (na pomazání bulek)
- semínka sezamová (na posypání)
Postup přípravy
1. Droždí rozdrolte, smíchejte s cukrem na kaši, přilijte trochu vlažné vody a nechte vzejít kvásek. Ke zbytku vlažné vody přilijte olej, rozšlehané vejce a pořádně promíchejte.
2. Mouku promíchejte se solí, přidejte tekuté přísady a kvásek. V robotu s hnětacím hákem vypracujte lepivé těsto. Nepřidávejte další mouku, jinak budou housky tuhé.
3. Těsto z mísy vyklopte na pomoučněnou pracovní plochu, trochu je podsypte moukou a ručně hněťte asi minutu. Pak uložte do mísy vysypané moukou, přikryjte potravinovou fólií a nechte na teplém místě asi 45 minut kynout.
4. Vykynuté těsto vyklopte na pracovní plochu, opět prohněťte, rozdělte na 4 bochánky a uválejte bulky – vytvořte placky a okraje zahrňte dospod. Uložte na plech s pečicím papírem, přikryjte fólií a nechte ještě 20 - 30 minut nakynout.
5. Troubu předehřejte na 200 °C. V misce rozšlehejte vejce se lžičkou vody, pomažte bulky, posypte je sezamem a pečte 10 - 13 minut, dokud nezezlátnou.
6. Housky nechte chladnout přikryté utěrkou, díky tomu výborně změknou.
Poznámka k receptu
Zapomeňte na kupované pěnové housky, přece si nezkazíte skvělý burger. Houska má celou tu nádheru udržet pohromadě, takže vyhrňte rukávy a jděte do toho.
Načítám komentáře...