Jemné ricottové noky s pancettou a tomaty
Seznam surovin
Noky:
- brambory 250 gramů
- sůl hrubá 1 hrnek (+ na pomoučení válu)
- vejce 2 kusy
- mouka pšeničná hladká (na prosypání noků)
- olej olivový 2 lžíce
- sůl
Máslová omáčka:
- olej olivový 1 lžíce
- pancetta 80 gramů
- cuketa 1 kus (malá)
- vývar zeleninový 200 mililitrů
- máslo 100 gramů
- rajčátka cherry 250 gramů
- sýr Parmezán 50 gramů
- petržel hladkolistá 1 hrst
- sůl
- pepř
Na ozdobu:
- pancetta 100 gramů
- olej 150 mililitrů
- rukola
- sýr Parmezán
Postup přípravy
1. NOKY: Brambory ve slupce dejte do pekáčku a prosypte je vrstvou hrubozrnné soli. Vložte do trouby předehřáté na 180 °C a pečte asi 20 minut doměkka. Poté brambory oloupejte a ještě teplé je propasírujte do misky.
2. Přidejte k nim ricottu, polohrubou mouku a vejce. Lehce osolte. Krátkým a rychlým hnětením vytvořte kompaktní těsto, které rozdělte na čtyři stejně velké díly.
3. Na pomoučeném válu z nich vyválejte čtyři stejně dlouhé a široké prameny. Dlouhým nožem (nejlépe dortovým) z nich odkrajujte prudkým říznutím noky.
4. Posypte je na válu hladkou moukou a pak prosejte v sítku. Noky tak zbavíte přebytečné mouky, a navíc jim hezky zaoblíte tvary.
5. Noky vložte do vařící osolené vody a vařte asi 2 minuty. Hotové noky sceďte a ihned propláchněte studenou vodou. Nechte je okapat a lehce prolijte olivovým olejem.
6. MÁSLOVÁ OMÁČKA: Na pánvi rozehřejte olivový olej a na něm pozvolna opečte noky ze všech stran.
7. Pancettu nakrájejte na nudličky, neoloupanou cuketu nakrájejte na kostičky a oboje přidejte do pánve k nokům.
8. Zalijte vývarem a svařte obsah na třetinu.Poté po kouscích přidávejte za stálého mí- chání studené máslo. V případě, že nebudete pečlivě míchat, hrozí, že se omáčka srazí.
9. Na závěr přihoďte na půlky překrojená raj- čátka a nastrouhaným parmazánem dotvořte krémovou omáčku.
10. Dochuťte solí, pepřem a nasekanou listovou petrželkou a krátce prohřejte.
11. PANCETTOVÉ CHIPSY: Pancettu rozdělte na jednotlivé plátky. Rozložte je na plech vyložený pečicím papírem a pak přiklopte dalším plechem. Takto vložte do trouby rozehřáté na 180 °C a pečte 10 minut. Pokud nemáte vhodné dva plechy, pancettové chipsy můžete připravit i nasucho na pánvi. Jen počítejte s tím, že se budou kroutit.
12. V rendlíku rozpalte olej a vhoďte do něj lístky rukoly. Nechte je asi 3 minuty zprudka osmahnout a poté vyndejte na papírovou utěrku, která z nich odsaje přebytečný olej.
13. Rukolou a hoblinkami parmazánu dozdobte pokrm naservírovaný na talíři.
Načítám komentáře...