Bramborové knedlíky s vejcem
Postup přípravy
Nejdříve připravíme omáčku. V kastrůlku rozpustíme máslo, přimícháme mouku a za stálého míchání ji necháme zpěnit. Přilijeme studený vývar, rozšleháme, přivedeme opět k varu a povaříme 5 minut. Pak přilijeme smetanu, snížíme teplotu a omáčku necháme zvolna vařit si 15 – 20 minut. Na závěr omáčku dochutíme solí a cukrem, okyselíme ji octem nebo citronovou šťávou, rozmixujeme ponorným mixérem a vmícháme kopr.
V míse smícháme mouku se solí, přistrouháme brambory, přidáme žloutek a opatrně vypracujeme vláčné těsto (mícháme ho jen dokud se suroviny nespojí, jinak začne rychle řídnout).
Těsto rozdělíme na 4 díly a do každého zabalíme jedno uvařené a oloupané vejce. Naplněné knedlíky vložíme do vařící se osolené vody a vaříme asi 6 minut.
Na talíře rozdělíme teplou koprovou omáčku, do každého vložíme jeden uvařený a rozkrojený knedlík plněný vejcem a ihned podáváme.
Poznámka k receptu
Na přípravu těsta vyberte brambory označené jako varný typ C, tedy moučné a rozsýpavé.
Chcete-li mít jistotu, že budou vejce opravdu uvařená natvrdo a půjdou dobře oloupat, vložte je do vroucí vody a vařte 7 – 8 minut (podle velikosti vajec). Pak je ihned vložte do studené vody a po zchlazení je oloupejte.
Načítám komentáře...