Knedlíky pražského řezníka

Seznam surovin

Nákupní seznam na e-mail

Postup přípravy

Do vhodné mísy prosejeme hrubou mouku, uděláme v ní důlek a rozdrobíme do něj čerstvé droždí (můžeme ho nahradit 1/2 sáčku kypřicího prášku do pečiva). Vejce rozšleháme, smícháme s vlažným mlékem, tuto směs přilijeme do mísy s moukou a droždím a přidáme špetku soli. Těsto zpracováváme vařečkou tak dlouho, až se přestane lepit na stěny mísy. Mísu s těstem zakryjeme čistou utěrkou a těsto necháme asi hodinu kynout na teplém místě.

Mezitím na rozehřátém sádle necháme zesklovatět jemně nakrájenou cibuli. Přidáme buřty nakrájené na kostičky a po chvilce i žemli nakrájenou na kostičky, promícháme a odstavíme z ohně. Směs necháme zchladnout a pak ji opatrně vmícháme do vykynutého těsta. Necháme ho v teple ještě 40 minut kynout, pak ho přeložíme na pomoučený vál a rozdělíme na dva díly. Každý vytvarujeme do knedlíku ve tvaru šišky, vložíme je do velkého hrnce s vroucí osolenou vodou a zvolna vaříme.

Po 10 minutách knedlíky opatrně otočíme vařečkou a vaříme ještě 10 minut. Uvařené knedlíky opatrně vyjmeme z vody a ihned je propícháme dlouhou dvouzubou vidličkou, aby z nich unikla pára.
Nakrájíme je na kolečka a podáváme buď jako přílohu k masu nebo samotné, doplněné dušeným zelím nebo špenátem, případně i opečenou uzeninou nebo přelité cibulkou osmaženou dozlatova na sádle.

Nehodnoceno

Hodnotilo: 0

Zatím nebylo hodnoceno

Komentáře k receptu

Načítám komentáře...