Olivové knedlíky se šunkou
Seznam surovin
- houska 350 gramů (nebo jiné bílé pečivo, nejlépe 1 den staré)
- olivy černé 100 gramů (bez pecek)
- vejce 2 kusy
- rajčata sušená 60 gramů
- roketa 60 gramů
- šunka sušená 40 gramů
- mléko 3,3 decilitru
- mouka pšeničná polohrubá 3 lžíce
- česnek 2 stroužky
- sůl 1 lžička
- olej olivový (na vymazání hrnečků)
- mouka pšeničná polohrubá (na vysypání hrnečků)
Postup přípravy
Pečivo nakrájíme na kostky a vložíme do mísy. Přidáme vejce, mléko, sůl, olivy, nasekaný česnek a na kousky nakrájená sušená rajčata, roketu a šunku. Přisypeme mouku, vše opatrně promícháme a těsto necháme asi 10 minut odležet.
Do většího hrnce nalijeme asi 5 cm vysokou vrstvu vody a přivedeme ji k varu. Těsto rozdělíme do vymazaných a vysypaných vhodných hrnečků a vršek každého zakryjeme potravinářskou fólií. Hrnečky vložíme do hrnce, zakryjeme poklicí a vaříme zvolna asi 20 minut.
Hotové knedlíky opatrně vyklopíme z hrnečků, nakrájíme je a podáváme například se sýrovou omáčkou.
Poznámka k receptu
Výborné omáčky, včetně sýrové, se prodávají jako polotovary (například jako omáčky na těstoviny). Stačí je jen ohřát.
Skvělým zeleninovým doplňkem k těmto knedlíkům jsou kořeněná rajčata. Budete potřebovat 400 g zralých rajčat a 1 svazek jarních cibulek s natí. Rajčata omyjte a nakrájejte na kolečka, cibulky očistěte a překrájejte na půlky a obojí opečte v pánvi na lžíci olivového oleje, až zelenina začne lehce hnědnout. Před dopečením směs osolte a ochuťte 2 lžičkami provensálského koření.
Načítám komentáře...