Pórkové knedlíčky s houbovou omáčkou
Seznam surovin
- houska 350 gramů (nebo jiné bílé pečivo, nejlépe 1 den staré)
- vejce 2 kusy
- pórek 80 gramů (očištěný)
- máslo 50 gramů
- mouka pšeničná polohrubá 3 lžíce
- mléko 3,3 decilitru
- sůl 1 lžička
- pepř bílý 1 špetka (mletý)
Na omáčku:
- houby 500 gramů (čerstvé)
- cibule 1 kus (menší)
- máslo 50 gramů
- mouka pšeničná hladká 50 gramů
- vývar 1 decilitr
- smetana 1 decilitr
- smetana zakysaná 1 decilitr
- olej olivový 1/3 decilitru
- česnek 2 stroužky
- tymián 1 lžička (lístky)
- sůl
Postup přípravy
Nejdříve připravíme omáčku. V menším kastrolu zpěníme na másle jemně nakrájenou cibuli. Přidáme plátky česneku, zasypeme je moukou a krátce orestujeme. Vše zalijeme studeným vývarem, rozšleháme a přivedeme k varu. Přilijeme smetanu, povaříme a omáčku rozmixujeme ponorným mixérem. Na závěr do ní vmícháme zakysanou smetanu, podle chuti ji osolíme a zlehka povaříme. Očištěné nakrájené houby podusíme na oleji se solí a tymiánem. Přilijeme omáčku a povaříme do zhoustnutí.
Jemně nakrájený pórek krátce podusíme na másle se solí a pepřem. Necháme ho krátce zchladnout v míse, přidáme vejce, na kostky nakrájené pečivo, mléko a mouku, lehce osolíme a opatrně promícháme. Těsto zakryjeme utěrkou a necháme chvíli odpočinout.
Pak z těsta utvoříme vlhkou rukou kulaté knedlíky, vložíme je do prudce se vařící vody a když voda znovu vzkypí, snížíme teplotu a zvolna vaříme asi 12 minut.
Na talíře rozdělíme omáčku, přidáme uvařené a odkapané knedlíky a ihned podáváme.
Načítám komentáře...