KOREJSKÝ BURGER S KIMČI
Seznam surovin
Burger:
- houska na hamburgery 4 kusy
- mleté maso 800 gramů (hovězí)
- česnek 2 stroužky
- zázvor 1/2 lžičky (nastrouhaný)
- olej sezamový 1 lžička
- sójová omáčka 1 lžička
- pepř černý 1/4 lžičky (drcený)
- rostlinný olej (na potření)
Korejská BBQ omáčka:
- sójová omáčka 180 gramů
- cukr třtinový 150 gramů
- ocet rýžový 60 mililitrů
- česnek 3 stroužky
- olej sezamový 1,5 lžičky
- zázvor 1 lžička (nastrouhaný)
- chilli vločky 1/2 lžičky
- pepř černý 1/2 lžičky
- moučka kukuřičná (škrob) 2 lžíce
- med 1 lžíce
Česneková majonéza:
- majonéza 100 mililitrů
- česnek 2 stroužky
- cibulka jarní 1 svazek (zelená část)
- chilli vločky (podle chuti)
K podávání:
- paprička chilli červená (k podávání)
- koriandr (k podávání)
- kimči (k podávání)
Postup přípravy
1. Připravte maso: do mísy vsypte mleté maso, přidejte prolisované stroužky česneku, najemno nastrouhaný zázvor, sójovou omáčku, sezamový olej a drcený pepř a důkladně prohněťte.
2. Pusťte se do omáčky. Do rendlíku dejte všechny suroviny: sójovou omáčku, cukr, ocet, prolisovaný česnek, sezamový olej, nastrouhaný zázvor, chilli vločky, med, pepř i škrob a za stálého šlehání pomalu zahřívejte. Jakmile se všechny suroviny spojí a škrob je zcela rozmíchaný, stačí už jen občas promíchat. Vařte asi 10 minut, dokud omáčka nezhoustne. Stáhněte ji z plotny a nechte zchladnout.
3. Majonézu smíchejte s prolisovaným česnekem a nasekanou cibulkou. Podle chuti dolaďte chilli vločkami. Můžete ji i trochu přisolit, počítejte ale s tím, že do burgeru přijde ještě korejská omáčka a kimči – a ty budou slané dost.
4. Maso rozdělte na 4 díly a vytvarujte z něj burgery o něco větší než housky. Potřete je olejem a z obou stran ogrilujte. Bulky rozkrojte a nasucho je opečte. Pak všechny spodní části pomažte ochucenou majonézou, posaďte na ně maso, potřete ho omáčkou (nebo můžete všechny masové placky v omáčce obalit), na ni dejte kimči a podle chuti koriandr a chilli papričky. Přiklopte vrchní částí housky a podávejte.
Recept na Baechu kimči najdete zde
Poznámka k receptu
Jedinečnou chuť burgeru dodává sladce pikantní korejská BBQ omáčka a naložené kimči. Pokud použijete běžné mleté hovězí, hodí se burger trochu doladit podle receptu. Jestli si ale necháte maso speciálně umlít třeba z hovězího krku, nechte ho čisté, ať si užijete jeho chuť
Načítám komentáře...