Kořeněná cuketová bábovKa
Seznam surovin
- cuketa 500 gramů
- mouka pšeničná hladká 330 gramů
- máslo 180 gramů (rozpuštěné + na vymazání formy)
- cukr 130 gramů
- vejce 3 kusy
- šťáva citronová 1 lžíce
- citronová kůra 1/2 lžičky
- kypřící prášek do pečiva 2,5 lžičky
- skořice 1/2 lžičky (mletá)
- anýz 1/2 lžičky (mletý)
- kardamom 1 špetka (drcený)
- sůl 1 špetka
- mouka pšeničná hrubá (na vysypání formy)
- cukr moučkový (na posypání)
Kandovaná cuketa:
Postup přípravy
1. Cuketu nastrouhejte nahrubo a pečlivě vymačkejte všechnu tekutinu. V misce smíchejte mouku, cukr, prášek do pečiva, koření a špetku soli. Ve větší míse smíchejte vejce, rozpuštěné máslo, citronovou kůru a šťávu, cuketu a nakonec vmíchejte sypké suroviny.
2. Těsto nalijte do vymazané a vysypané formy a pečte na 180 °c asi 1 hodinu. Pak do těsta zapíchněte špejli – pokud ji vytáhnete suchou a bez ulpívajících drobečků, máte hotovo, v opačném případě pečte dál. Délka pečení bude záviset na tom, jak dokonale jste vymačkali cuketu. Hotovou bábovku nechte zcela vychladnout.
3. Zatímco se bábovka peče, nakrájejte cuketu na kandování na tenké proužky – nejlépe to jde na mandolíně. V rendlíku smíchejte vodu a cukr a za občasného míchání přiveďte k varu. Jakmile se cukr rozpustí, vsypte cuketu a na mírném ohni vařte asi 20–30 minut, dokud nezprůsvitní. Plátky naskládejte na plech vyložený pečicím papírem a nechte proschnout. Hotovou bábovku podávejte posypanou moučkovým cukrem a ozdobenou kandovanou cuketou.
Poznámka k receptu
forma 20 cm
Načítám komentáře...