Krakonošova nádivka
Seznam surovin
- houby 200 gramů (čerstvé)
- vepřové maso 200 gramů (pečený, nebo uzený bok)
- houska 4 kusy
- máslo 100 gramů
- vejce 2 kusy
- cibule 2 kusy
- mléko 2,5 decilitru
- strouhanka (na zahuštění)
- petržel kadeřavá/kudrnka 1 hrst (čerstvá, nasekaná)
- majoránka
- muškátový květ 1 špetka (mletý)
- pepř černý (mletý)
- sůl
Postup přípravy
Oloupanou cibuli nakrájíme nadrobno a zpěníme ji na třetině rozehřátého másla. Přidáme očištěné a nakrájené houby, osolíme je a dusíme doměkka.
Žemle nakrájíme na kostky, zalijeme je mlékem a necháme nasáknout. V misce utřeme druhou třetinu másla do pěny, přidáme žloutky, nasáklé a dobře vymačkané žemle (housky), podušené houby, pečené (nebo uzené) maso nakrájené na kostky, petrželku a majoránku, osolíme, opepříme, ochutíme muškátovým květem a na závěr zlehka vmícháme sníh ušlehaný z bílků. Pokud je nádivka řidší, zahustíme ji podle potřeby strouhankou (ale opatrně, aby nebyla příliš suchá!).
Nádivku naplníme do pekáčku vymazaného zbylou polovinou másla, vložíme do trouby vyhřáté na 160 - 170°C a upečeme ji dozlatova. Hotovou nádivku nakrájíme a podáváme teplou nebo i studenou, doplněnou kyselými houbami nebo okurkami.
Načítám komentáře...