Kroupové risotto s houbami
Seznam surovin
- kroupy 400 gramů
- houby sušené 1 hrst
- cibule šalotka 3 kusy
- vývar zeleninový 1,5 litru
- sýr Parmezán 50 gramů
- máslo 100 gramů
- majoránka 1 svazek (čerstvá + k podávání)
- olej olivový
- sůl
- pepř
- žampiony 6 kusů (čerstvé)
- vejce 4 kusy
Postup přípravy
1. Houby namočte do horké vody. Dvě šalotky nasekejte nadrobno. v litinovém hrnci rozpalte olej, zpěň- te šalotku, přidejte kroupy, krátce orestujte a zalijte vývarem tak, aby byly ponořené. Za občasného mí- chání nechte na mírném plamenu vývar odvařit. Jakmile se tekutina zredukuje, zalijte kroupy další dávkou horkého vývaru. pokračujte, dokud kroupy nezměknou, trvá to asi 20–30 minut.
2. mezitím připravte houby: vodu slijte a přidejte ji ke kroupám, houby vyždímejte, šalotku nasekejte, na pánvi rozpalte dvě lžíce oleje a zpěňte šalotku. přidejte houby a orestujte je. Dochuťte solí a pepřem.
3. Jakmile budou kroupy takřka hotové, vmíchejte do nich orestované houby, nastrouhaný parmazán, nasekanou majoránku a máslo. promíchejte, ochutnejte, dolaďte solí a pepřem, přiklopte poklicí a nechte alespoň 5 minut dojít, aby se všechny chutě spojily. Hotový pokrm by měl mít krémovou konzistenci. podávejte se ztraceným vejcem, žampiony pokrájenými na tenké plátky a snítky majoránky.
Načítám komentáře...