Polenta
Seznam surovin
- voda 1 litr
- sůl
- mouka kukuřičná 250 gramů (instantní - polenta)
- olej olivový (na vymazání pekáčku a opečení)
Postup přípravy
Ve větším kastrolu přivedeme k varu vodu, osolíme ji a pomalu do ní přisypáváme polentu. Stále šleháme metličkou, aby se neutvořily hrudky, stáhneme plamen a za stálého míchání vařečkou vaříme asi 5 minut, až se polenta začne oddělovat od stěn kastrolu.
Polentu nalijeme do mělčího pekáčku lehce vymazaného olejem, rozetřeme ji plochým nožem do stejnoměrné vrstvy a necháme ztuhnout v chladničce.
Ztuhlou polentu nakrájíme na čtverce a opečeme je z obou stran na troše olivového oleje. Podáváme ji například s pikantním sýrem (ideálně s modrou plísní) a kvalitním vínem.
Poznámka k receptu
Instantní polentu seženete běžně v supermarketech. Ve specializovaných prodejnách (se zdravou výživou) se prodává i polenta obyčejná, kterou je nutné vařit déle (asi 20 minut). Chuťově je stejná, jako instantní.
Polentu můžete uvařit i v zeleninovém nebo kuřecím vývaru. Získá lepší chuť. Můžete do ní pro zvýraznění chuti také vmíchat například nasekané čerstvé bylinky, rozdrobený sýr s modrou plísní nebo jemně nasekanou chilli papričku.
Načítám komentáře...