Polenta

Seznam surovin

Nákupní seznam na e-mail

Postup přípravy

Ve větším kastrolu přivedeme k varu vodu, osolíme ji a pomalu do ní přisypáváme polentu. Stále šleháme metličkou, aby se neutvořily hrudky, stáhneme plamen a za stálého míchání vařečkou vaříme asi 5 minut, až se polenta začne oddělovat od stěn kastrolu.

Polentu nalijeme do mělčího pekáčku lehce vymazaného olejem, rozetřeme ji plochým nožem do stejnoměrné vrstvy a necháme ztuhnout v chladničce.

Ztuhlou polentu nakrájíme na čtverce a opečeme je z obou stran na troše olivového oleje. Podáváme ji například s pikantním sýrem (ideálně s modrou plísní) a kvalitním vínem.

Poznámka k receptu

Instantní polentu seženete běžně v supermarketech. Ve specializovaných prodejnách (se zdravou výživou) se prodává i polenta obyčejná, kterou je nutné vařit déle (asi 20 minut). Chuťově je stejná, jako instantní.

Polentu můžete uvařit i v zeleninovém nebo kuřecím vývaru. Získá lepší chuť. Můžete do ní pro zvýraznění chuti také vmíchat například nasekané čerstvé bylinky, rozdrobený sýr s modrou plísní nebo jemně nasekanou chilli papričku.

Hodnocení: 3,0/5

Hodnotilo: 1

Vaše hodnocení: 3

Komentáře k receptu

Načítám komentáře...