Polenta se špenátem a rajčaty
Seznam surovin
- kukuřičná polenta 200 gramů
- špenát 600 gramů (mražený)
- cibule 2 kusy
- rajčata 5 kusů
- vejce 2 kusy
- žloutek 1 kus
- sýr s modrou plísní 150 gramů (Gorgonzola, Niva)
- vývar zeleninový 250 mililitrů
- olej olivový 2 lžíce
- česnek 1 stroužek
- pepř černý (mletý)
- sůl
Postup přípravy
Do vroucího vývaru nasypte krupici a za stálého míchání vařte asi 20 minut. Přimíchejte 50 g nastrouhaného sýra, špetku soli, rozetřený česnek a vejce a odstavte. Hmotu nalijte do kulaté formy (např. srnčí hřbet) vypláchnuté studenou vodou a nechte vychladnout a ztuhnout.
V zapékací formě rozehřejte olej a nasypte do něj najemno nasekanou cibuli, kterou nechte zesklovatět. Rozmražený špenát nechte okapat, promíchejte ho se žloutkem, solí a pepřem, přidejte k cibulce a povrch uhlaďte.
Ztuhlou polentu nakrájejte na plátky. Rajčata nakrájejte na kolečka. Na povrch špenátu rozložte do řady plátky polenty, vedle kolečka rajčat a takto opakujte, až je povrch zaplněný.
Vše posypte zbytkem nastrouhaného sýra, vložte do trouby vyhřáté na 200°C a zapékejte asi 30 minut.
Načítám komentáře...