Květákový nákyp s uzeninou
Seznam surovin
- květák 1 kus
- salám šunkový 100 gramů
- slanina 50 gramů
- rohlík 4 kusy
- vejce 4 kusy
- mléko 100 mililitrů (nebo sladká smetana)
- sůl
- pepř
- muškátový květ 1 špetka (mletý )
- petržel kadeřavá/kudrnka
- máslo (na vymazání plechu)
Postup přípravy
Květák uvařte v osolené vodě skoro do měkka a sceďte. Rozeberte ho na růžičky a košťál nasekejte nadrobno.
Slaninu nakrájejte na kostičky a nechte v kastrůlku rozškvařit. Rohlíky nakrájejte na kostičky, zalijte rozškvařenou slaninou a polovinou mléka a nechte vsáknout. Potom přimíchejte žloutky rozkvedlané ve zbytku mléka, přidejte na kostičky nakrájený salám a připravený květák. Směs osolte, opepřete, okořeňte muškátovým oříškem, doplňte nasekanou petrželkou a důkladně promíchejte. Z bílků ušlehejte tuhý sníh a zlehka ho vmíchejte do hmoty. Zapékací mísu nebo pekáček vytřete máslem, naplňte směsí a vložte do trouby vyhřáté na 180°C.
Upečte dozlatova a podávejte teplé nebo vlažné s bramborami a hlávkovým salátem.
Poznámka k receptu
Před dopečením posypte nákyp hrstí nastrouhaného eidamu.
Načítám komentáře...