Kynutá hlavička se třemi druhy masa
Seznam surovin
- rohlík 10 kusů (2 - 3 dny staré)
- mléko 5 decilitrů
- Hera 125 gramů
- vejce 10 kusů
- česnek 4 stroužky
- droždí 42 gramů (1 kostka)
- majoránka
- sůl
- pepř černý (mletý)
- uzené maso 400 gramů (vařené, prorostlejší)
- telecí maso 350 gramů (pečené)
- játra 150 gramů (vepřová, povařená)
- mouka pšeničná hladká 100 gramů
- bylinky 2 hrsti (čerstvé, nasekané, např. kopřivy, zelená petrželka...)
- tuk (na vymazání formy)
- strouhanka (na vysypání formy)
Postup přípravy
Rohlíky nakrájíme na plátky a nasypeme do mísy. Mléko přivedeme k varu, přidáme do něj máslo a horkou směs pak nalijeme na rohlíky a necháme nasáknout. Přidáme vejce, utřený česnek a rozdrobené droždí, těsto ochutíme trochou majoránky, solí a pepřem a dobře promícháme.
Pak přidáme na kostičky nakrájené uzené a telecí maso a vepřová játra, postupně přidáváme mouku a znovu vše důkladně promícháme. Výsledné těsto by mělo být husté podobně, jako na lívance. Nakonec do něj přimícháme nasekané bylinky.
Těsto nalijeme do vymazané a vysypané formy (nebo pekáčku) a necháme na teplém místě asi hodinu kynout.
Vykynuté těsto vložíme do trouby vyhřáté na 180 °C a pečeme asi 1 hodinu.
Poznámka k receptu
Pokud chcete omráčit velikonoční strávníky skutečnou nádivkovou bombou, zkuste hlavičku upéct v bábovkové formě vyložené asi 15 plátky anglické slaniny.
Načítám komentáře...