Langoše
Seznam surovin
- mléko 250 mililitrů
- droždí 1/2 kostky (21g)
- cukr
- sůl
- mouka 500 gramů (hladká)
- vejce 1 kus
- jogurt 150 gramů
- česnek
- olej (rostlinný nebo řepkový, na smažení)
- sýr ovčí (na posypání)
Domácí rajčatová omáčka:
- rajčata 5 kusů (zralých)
- sůl
- pepř
- cukr krupice 1 lžíce
- citronová kůra (z 1/2 citronu)
- olej slunečnicový 3 lžíce (kvalitní)
- paprika 2 kusy (slovenské pálivé)
Postup přípravy
1. Z části mléka, rozdrobeného droždí, 1 lžičky cukru a 1 lžíce mouky připravte kvásek.
2. Vzešlý kvásek vmíchejte k prosáté zbylé mouce se špetkou soli. Postupně přidávejte vejce, jogurt a olej, podle potřeby dolévejte zbylé vlažné mléko a vypracujte středně tuhé těsto.
3. Vypracované těsto zakryjte utěrkou a nechte asi hodinu kynout. Pak z něj tvořte menší bochánky. Rukama namočenýma v mouce je vytahujte do stran a smažte ve vyšší vrstvě rozpáleného tuku dozlatova. Podávejte s rajčatovou omáčkou, posypané najemno nastrouhaným sýrem.
4. Rajčatová omáčka: Omytá rajčata pokrájejte a dejte do zapékací mísy. Osolte je a opepřete, posypte cukrem a citronovou kůrou a zakapejte olejem. Pečte asi 3 hodiny v troubě předehřáté na 120°C. Na poslední hodinu k nim přidejte na proužky pokrájenou papriku.
Načítám komentáře...