Čočka nakyselo
Seznam surovin
- čočka 400 gramů
- cibule 1 kus
- ocet 5 lžic
- sádlo 1 lžíce
- mouka pšeničná hladká 1 lžíce
- bobkový list 2 kusy
- cukr krystal 1 lžička
- sůl 1 lžička
Postup přípravy
1. Čočku přeberte, aby v ní nezůstaly kamínky nebo jiné nečistoty, propláchněte na cedníku studenou vodou a nasypte do misky. Zalijte 2 cm nad čočku a nechte 1 nebo 2 hodiny trochu nabobtnat. Vodu z namáčení čočky slijte a čočku nasypte do hrnce. Přidejte bobkový list, sůl a zalijte čerstvou vodou tak, aby hladina vody sahala asi 3 cm nad čočku. Přiveďte k varu a zvolna zpola zakryté vařte přibližně hodinu, až čočka změkne.
2. Mezitím oloupejte a nadrobno nakrájejte cibuli a sádlo rozpusťte v kastrůlku. Přidejte cibuli a na středním plamenu chvíli opékejte, dokud nezměkne. Zasypte ji moukou a ještě asi minutu intenzivně míchejte, aby se mouka opekla v tuku a vytvořila jíšku pro pozdější zahuštění. Odstavte stranou a nechte vychladnout.
3. Jakmile je čočka uvařená, slijte zbývající vodu a zachyťte ji. Bobkový list odstraňte. Část horkého vývaru z čočky přilijte ke studené jíšce a metličkou řádně rozmíchejte. Přilijte i zbytek vývaru, přiveďte k varu a nejméně 10 minut povařte, aby se moučná chuť ztratila a omáčka zhoustla. Pravidelně míchejte, aby se čočka nepřichytila. Omáčku vraťte k čočce a společně promíchejte. Dochuťte postupně octem, to znamená po malých lžičkách, a stále ochutnávejte, abyste jídlo nepřekyselili. Pak totéž zopakujte s cukrem, případně ještě osolte. Podávejte s uzeným masem, kyselými okurkami a chlebem.
Poznámka k receptu
Podle pověr dokáže novoroční čočka v nadcházejícím roce zajistit dostatek peněz. Chcete-li mít tu nejlepší a současně se vyhnout vedlejším účinkům po pojídání luštěnin, zkuste ji předem namočit, vařit pozvolna a doprovodit při varu bylinkami. To by mělo aspoň zčásti zabrat. a chcete-li, aby luštěniny při vaření doopravdy změkly, solte klidně předem, ale kyselte až nakonec. nikdy ne naopak.
Načítám komentáře...