Fazole nakyselo
Seznam surovin
- fazole bílé 400 gramů
- vývar 2,5 decilitru (z fazolí)
- cibule 1 kus (menší, může být i s natí)
- máslo 60 gramů
- mouka pšeničná hladká 35 gramů
- ocet (podle chuti)
- pepř černý (mletý)
- sůl
Postup přípravy
Fazole přebereme, opereme a namočíme přes noc do studené vody (vody by mělo být jen tolik, aby fazole byly potopené). Druhý den fazole v téže vodě uvaříme na mírnějším ohni doměkka. Pak je slijeme a potřebné množství vývaru si uschováme, případně ještě povaříme s kostkou masoxu, aby byl vývar chutnější.
V kastrolu rozehřejeme máslo, přidáme oloupanou a drobně nakrájenou cibuli a za stálého míchání ji necháme zpěnit. Vše zaprášíme moukou a za stálého míchání připravíme světlou cibulovou jíšku, kterou zředíme vývarem z fazolí a za stálého míchání povaříme. Pak vmícháme uvařené a scezené fazole, osolíme, opepříme, okyselíme octem a necháme přejít varem.
Fazole podáváme s vařenými bramborami nebo dobrým čerstvým chlebem.
Poznámka k receptu
Z uvařených fazolí můžete připravit i další chutné jídlo. Smíchejte je s rozetřeným česnekem a kysaným zelím (200 g) podušeným na cibulce, ochuťte pepřem a mletou paprikou, zahustěte trochou hladké mouky rozmíchané ve 2 dl smetany a povařte.
Načítám komentáře...