Fazole zapečené se zeleninou
Seznam surovin
- rajčata sterilovaná 1 konzerva
- fazole červené 1 konzerva (sterilované)
- rýže 300 gramů (vařená)
- brokolice 1/2 kusu
- kukuřice 150 gramů (mražená)
- cibule 1 kus
- celer řapíkatý 2 kusy (mladý, menší)
- paprika červená 1 kus
- rozinky 1 hrst
- olej olivový 3 lžíce
- oregano 1 špetka
- koření chilli 1 špetka (nemusí být)
- kmín římský 1 lžička (mletý)
- petržel hladkolistá 1 svazek
- česnek 2 stroužky
- pepř
- sůl
- sýr Parmezán 2 hrsti
Postup přípravy
Cibuli nakrájejte najemno, řapíky celeru na plátky a česnek prolisujte. Vše vložte na rozehřáté 3 lžíce oleje a 5 minut opékejte. Přidejte nakrájenou a jádřinců zbavenou papriku, proprané rozinky,
oregano, chilli a kmín. Opékejte ještě asi 2 minuty. Potom přidejte rajčata i se šťávou, osolte opepřete, přilijte trošku vody a povařte asi 5 minut.
Brokolici rozdělte na růžičky a povařte v osolené vodě 2 minuty, potom ji sceďte a nechte okapat. Nať
nasekejte najemno, trochu nechte stanou na ozdobu. Fazole slijte a spolu s uvařenou rýží a kukuřicí vložte k rajčatové směsi. Uveďte do varu, povařte 2 minuty, přidejte brokolici a odstavte.
Směs smíchejte a natí, přendejte do olejem vytřené zapékací mísy, posypte nastrouhaným sýrem a vložte do trouby pod rozehřátý gril (220 °C). Zapékejte 5 - 8 minut, než se sýr roztaví a vytvoří
kůrčičku. Podávejte posypané zbytkem zelené natě samotné nebo s čerstvým
pečivem.
Poznámka k receptu
Fazole jsou zásobárnou důležitých vitaminů a minerálů a pomáhají proti celé řadě neduhů.
Načítám komentáře...