Francouzský cassoulet
Seznam surovin
- vývar masový 1 litr (z vepřového masa)
- fazole bílé 400 gramů (velké)
- kachní maso 250 gramů (pečené)
- klobása 250 gramů
- vepřové maso 150 gramů (krkovice)
- vepřové maso 100 gramů (bůček)
- rajčata 1 kus
- cibule 1 kus
- strouhanka 2 hrsti
- destilát 40% 1/2 decilitru (koňak)
- česnek 3 stroužky
- šalvěj 4 listy
- pepř černý (mletý)
- sůl
- sádlo 1 lžíce (kachní, na smažení)
Postup přípravy
Fazole namočíme přes noc do studené vody, pak je scedíme, nasypeme do hrnce, zalijeme vývarem (nebo vodou) a uvaříme doměkka (trvá to asi 40 minut). Během vaření přidáme k fazolím rozkrojené rajče, oloupanou cibuli a dva stroužky česneku.
V pánvi rozehřejeme kachní sádlo a osmahneme na něm na kousky nakrájené pečené kachní maso, nakrájenou krkovičku a bůček. Maso vyjmeme děrovanou naběračkou a necháme z něj odkapat přebytečný tuk. Nakonec ve výpeku v pánvi osmažíme kousky klobásy a také je vyjmeme a necháme odkapat.
Zapékací formu vymastíme sádlem, vytřeme zbylým česnekem a navrstvíme do ní střídavě vařené fazole s osmahnutým masem a klobásou. Střední vrstvu zalijeme koňakem, posypeme nakrájenou šalvějí a povrch zalijeme vývarem z fazolí a tukem zbylým z opékání masa. Vše osolíme, opepříme, posypeme strouhankou a pečeme asi 2 hodiny v troubě vyhřáté na 150 - 160°C. Po 10 minutách se vytvoří na povrchu škraloup, který roztrháme a smícháme s fazolemi a masem. To zopakujeme během pečení ještě několikrát, pouze poslední škraloup necháme a cassoulet zapečeme, až se na povrchu utvoří křupavá kůrčička.
Načítám komentáře...