GALETKY S ČOČKOU PUY
Seznam surovin
- čočka 200 gramů (Puy)
- bobkový list 2 kusy
- kmín 2 lžičky
- koriandr 2 lžičky (celý)
- olej olivový 5 lžic
- cibule 1 kus (střední)
- česnek 2 stroužky
- jogurt 250 gramů (řecký)
- špenát baby 50 gramů
- koriandr 2 lžíce (čerstvý)
- máta 3 lžíce (čerstvá)
- šťáva citronová (z 1 citronu)
- listové těsto 400 gramů
- vejce (na potření)
- olej olivový (na zakápnutí)
- sůl
- pepř
Postup přípravy
1. Čočku uvařte v 1 litru vody s bobkovými listy doměkka, trvá to 20–30 minut. Pak ji sceďte. Na pánvi nasucho opékejte kmín a koriandr asi 2 minuty, než se rozvoní, pak je rozdrťte v hmoždíři.
2. V malém hrnci rozehřejte 1 lžíci oleje a orestujte na něm nahrubo nakrájenou cibuli, trvá to asi 6–8 minut. Přidejte koření a prolisovaný česnek, opékejte ještě 2 minuty a stáhněte z plotny. Vmíchejte čočku a nechte vychladnout. Pak vmíchejte jogurt, špenát, nasekané bylinky, citronovou šťávu a zbylý olej. Osolte a opepřete.
3. Listové těsto rozválejte na plát silný asi 3 mm a vykrojte z něj 4 kruhy o průměru 8 cm. Těsto dejte na plech vyložený pečicím papírem a uložte na 30 minut do lednice. Pak ho potřete rozšlehaným vejcem a pečte v troubě předehřáté na 200 °C asi 10–15 minut dozlatova. Podávejte s ochucenou čočkou.
Poznámka k receptu
Tenhle pokrm je inspirovaný francouzskou klasikou vol-au-vent, pečivem z listového těsta, plněným nadýchanou pěnou. Čočka je ale skvělá i samotná.
Načítám komentáře...