Marocká čočka s květákem, dýní a kapustičkami
Seznam surovin
- květák 1 kus (menší)
- dýně 1/2 kusu (Hokkaido)
- čočka 200 gramů (Beluga)
- sýr kozí 300 gramů
- cibule červená 1 kus
- česnek 4 stroužky
- kapusta růžičková 14 kusů
- kmín 2 lžičky
- kmín římský 2 lžičky
- fenykl 2 lžičky
- koření chilli (podle chuti)
- sirup javorový 2 lžičky
- olej olivový
- petržel hladkolistá (k podávání)
- med 2 lžičky
- sůl
Postup přípravy
1. Čočku uvařte doměkka. Když je hotová, lehce ji propláchněte, slijte vodu a odložte stranou. Cibuli nakrájejte na klínky, česnek na tenké plátky, dýni na tenčí plátky, kapustičky na polovinu, květák rozeberte na malé růžičky.
2. Na středně velké pánvi (nejpraktičtější je wok) rozpalte olej a přidejte všechno koření. Když se rozvoní a začne lehce pukat, vsypte cibuli, česnek, kapustičky, květák a lehce orestujte, aby zelenina začala zlátnout. Přidejte dýni, po chvíli podlijte vodou (mělo by stačit 150 ml) a krátce poduste, aby zelenina lehce změkla, ale stále zůstala křupavá.
3. Když se voda odpaří, přidejte lžičku javorového sirupu, všechnu čočku a podle chuti osolte a opepřete. Podávejte posypané nasekanou petrželkou, rozdrobeným sýrem a lehce zakápnuté medem.
Poznámka k receptu
Markéta má ráda styl Yotama Ottolenghiho, inspiruje ji, jak nakládá se surovinami a kořením. Tenhle recept je vlastně pomyslnou poctou.
Načítám komentáře...