Rizoto ze zelené čočky s pečenými rajčátky
Seznam surovin
- čočka zelená 400 gramů
- olej olivový 4 lžíce
- máslo 1 lžíce
- cibule 1 kus
- česnek 2 stroužky
- mrkev 1 kus
- vývar zeleninový (podle potřeby)
- creme fraîche 2 lžíce (hustá zakysaná smetana)
- sýr Parmezán 100 gramů (nastrouhaný)
- sůl
- pepř černý (mletý)
- rajčátka cherry 200 gramů (pečená, na ozdobení)
- sýr Parmezán (nastrouhaný, na posypání)
Postup přípravy
Čočku namočíme přes noc do studené vody. Druhý den ji scedíme a několikrát propláchneme studenou vodou.
V kastrolu rozehřejeme olivový olej s máslem, přidáme oloupanou a nadrobno nakrájenou cibuli s česnekem a oloupanou mrkev nastrouhanou nahrubo a pomalu vše orestujeme. Když cibule trochu zesklovatí, přidáme čočku a krátce společně orestujeme. Pak přilijeme zeleninový vývar tak, aby byla čočka těsně pod hladinou, a pomalu dusíme. Během dušení neustále doléváme vývar, aby byla čočka stále ponořená.
Když je čočka měkká, necháme vyvařit vývar trochu více, přimícháme creme fraiche a nastrouhaný parmazán a čočku dochutíme solí a pepřem.
Čočku rozdělíme na talíře a každou porci ozdobíme pečenými cherry rajčátky a trochou parmazánu.
Poznámka k receptu
Pečená rajčátka připravíte snadno na plechu v troubě. Pokapejte je trochou olivového oleje a pečte při 180 °C, dokud nezačnou pukat.
Načítám komentáře...